Jönköpings kommun

Estetiska programmet

Estetelever i Braheteatern.

På Estetiska programmet får du kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Du får lära dig skapa, uppleva och tolka uttryck inom olika konstarter och använda din egen fantasi och kreativitet.

Du får möjlighet att utveckla både dina färdigheter och din analytiska förmåga.

Välj mellan inriktningarna Bild och formgivning, Dans, Media, Musik och Teater.

Per Brahegymnasiets katalog läsåret 2019-2020PDF

Om behörighet och meritpoäng på Estetiska programmetPDF

Allmän information om antagningsprovetPDF

Bild och formgivning

Är du intresserad av att teckna, måla, skulptera och arbeta digitalt?!

På bild och forminriktningen får du en bred bas inom området. Du får utveckla din kreativitet och skapa i många olika konstnärliga material och tekniker. Här får du även studera bildkommunikation ur olika perspektiv, både nutida och historisk.

Arbetet sker i halvklass i stora ljusa ateljéer, som är avsedda för bild, skulptur och digitala tekniker. Du kommer handledas av kunniga, engagerade och behöriga bildlärare, med egen erfarenhet av konstnärligt arbete. Vi har tillgång till professionell programvara och konstnärsmaterial av hög kvalitet.

Under din utbildning kommer du att få resa till större städer, för att besöka utställningar och gå på museum. Hos oss kommer du tillsammans med andra, få öva dig i att utveckla olika konstnärliga processer och även skapa gemensamma utställningar.

Vi fördjupar dina kunskaper inom konst, digitalt skapande, arkitektur, design och inredning.

Du kommer under din tid här både få besöka och möta olika förberedande konstnärliga utbildningar. Efter din gymnasietid har du goda möjligheter att studera vidare, inom såväl teoretiska som estetiska områden i och med att programmet är högskoleförberedande.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning bild och formgivning höstterminen 2020.PDF

Elev på bild och form målar.

Dans

Vår dansinriktning med en bred och gedigen dansverksamhet är länets största.

På Per Brahegymnasiet har vi en bred och gedigen dansverksamhet. Den förbereder dig för högskolestudier inom dansområdet. Du blir också väl förberedd för högskolestudier inom andra områden.

Genom dans utvecklar du bland annat rörelseförmåga, dansteknik, musikalitet och kreativitet. Alla i klassen kommer liksom du att vara dansintresserade vilket skapar en bra gemenskap.

Här får du möjlighet att studera: Jazz, Street, Afro, Modernt, Klassik balett, Stepp, Orientalisk dans, Spansk dans, Karaktärsdans, dansimprovisation, komposition och danshistoria

Se fina foton från dansföreställningar, foto: Johanna Wärnbringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning dans höstterminen 2020.PDF

Danselever vid en föreställning.

Media

På mediainriktningen kommer du att få skapa och kommunicera genom foto, film, grafisk design och digitalt skapande.

Förmågan att kommunicera ett budskap och berätta med hjälp av medier är också något vi lägger stor vikt vid. Inriktningen ger dig även chansen att fördjupa dig i och utveckla ett kreativt bildspråk både i stillbilden och den rörliga bilden.

Kopplingen till grafisk formgivning är stark, vilket ger dig en säker formkänsla vid skapandet av mediala produkter oavsett om du arbetar med kamera i fotostudion, designar en logotyp, skapar en animerad film eller producerar en musikvideo.

Vi använder programvaror som används i mediebranschen, bland annat Photoshop, Illustrator och InDesign. Arbetssättet består till stor del av projekt och uppdrag som inspirerar och engagerar.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning media höstterminen 2020.PDF

Mediaelever i fotostudion.

Musik

Musik är inriktningen för dig som vill utveckla din kreativitet och ditt intresse inom olika musikstilar. Du får en allsidig undervisning på ditt instrument och i musikskapande. Du får möjlighet att uppträda inför publik vid konserter och andra evenemang.

På musikutbildningen kommer du att möta en modern utbildningsmiljö där du handleds av erfarna och kunniga lärare och musiker.

Inför år två väljer du ett spår inom musikinriktningen som ger dig möjlighet till fördjupning inom ditt intresseområde.

Det finns tre spår att välja mellan:

  • Musik – för dig som vill få en bred utbildning inom musik
  • Musiker – för dig som vill specialisera dig på ditt instrument
  • Musikproduktion – för dig som vill fördjupa dig inom musikskapande och inspelningsteknik i studiomiljö

Alla tre spår ger en god grund för fortsatta studier såväl inom musik som inom andra områden.

Här nedan följer exempel på ämnen som du kan möta i din utbildning:

Ensemble med körsång
Här får du utöva ditt huvudinstrument. Du får spela och musicera med andra i olika genrer och i olika instrumentsättningar. Du får sjunga tillsammans med andra i en stor kör där klassisk och modern repertoar blandas. Ämnet ger dig en bred plattform och god musikalisk erfarenhet.

Gehörs- och musiklära
Lär dig grunderna i allmän musiklära som notation, ackord, harmonisering, mm. Ämnet tränar också ditt gehör och hur man använder det.

Instrument eller sång
Vidareutveckla dig som instrumentalist eller sångare/sångerska. Lär dig spela eller sjunga med personligt uttryck i olika genrer. Valet är ditt vad gäller instrument. Du kan till exempel välja att spela gitarr, flöjt, fiol, piano, trummor, trumpet eller bas.

Musikproduktion
Med modern teknik och i anpassade lokaler lär du dig att digital och analogt spela in och redigera ljud och musik.

Arrangering och komposition

I den här kursen får du utlopp för din kreativa förmåga och ge uttryck för dina musikaliska idéer. Här lär du dig arrangering av instrumental och vokal musik. Du får också lära dig grunderna i att komponera. Du kommer också att använda modern teknik som notskrivningsprogram och dator.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning musik, spår musik, höstterminen 2020.PDF

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning musik, spår musiker, höstterminen 2020.PDF

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning musik, spår musikproduktion, höstterminen 2020.PDF

Elev spelar piano.

Teater

Vill du bli skådespelare, regissör, eller något helt annat? Vår teaterutbildning är en grundläggande skådespelarutbildning som följer samma struktur som teaterhögskolan.

Vi ger dig en chans att komma vidare genom kunskap, övning och träning. Detta oavsett om du vill studera vidare inom teaterområdet eller något annat område.

Hos oss går du på Jönköpings läns största teaterutbildning med kontakter direkt ut i den professionella teatervärlden och med skickliga pedagoger! Du kommer att delta i små och stora föreställningar, samtidigt som du tränar upp dina färdigheter och får tillgång till teorin bakom praktiken. Dessutom ser vi professionell teater och åker även på studiebesök, exempelvis till teaterhögskolan i Stockholm.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet med inriktning teater höstterminen 2020.PDF

Teaterelever repar inför föreställning.