Jönköpings kommun

Estetiska programmet

Välkommen till region Jönköpings läns största estetprogram där du tillsammans med ca 300 elever och 30 legitimerade lärare lär för framtiden!

På Per Brahegymnasiet kan vi nu erbjuda två riksrekryterande estetiska spetsutbildningar; scenkonst teater och konst och design. Vi har dessutom de nationella inriktningarna dans, musik och vår nya utbildning inom medieområdet; digital design. Tillsammans erbjuder vi därmed alla estetiska utbildningsområden som finns på gymnasienivå och kan utlova kvalitativa utbildningar där vi har samarbeten med olika högskolor och utbildningscentra. Våra lärare är alla legitimerade och vårt fokus är ditt lärande.

Under din utbildning får du skapa, uppleva och tolka konst och kultur, använda fantasi och kreativitet i ditt lärande. Du tränas i din analytiska förmåga, får belysa frågor ur olika perspektiv och rustas till att ta ansvar för ditt eget lärande och din framtid. Du får sätta upp produktioner och ställa ut på olika scener på skolan och i Jönköping.

Estetprogrammet är högskoleförberedande och utbildningen möjliggör även olika särskilda behörigheter och meritpoäng som öppnar dörren för flertalet utbildningar på högskola och universitet.

Välj mellan inriktningarna Dans, Musik, Digital design, Scenkonst teater och Konst och design

Per Brahegymnasiets katalog läsåret 2022-2023 Pdf, 3 MB.

Om behörighet och meritpoäng på Estetiska programmet Pdf, 261.1 kB.

Information om färdighetsprovet Pdf, 267.1 kB.

Riksrekryterande Konst och design


Nu fortsätter vi med vår nya utbildning Konst och design som vi slog upp dörrarna för läsåret 22/23.

Här får du utveckla din kreativitet, skapa i många olika konstnärliga material och tekniker och studera bildkommunikation ut olika perspektiv. Du kommer att arbeta med olika konstnärliga processer och kommunicera dessa utåt i gemensamma utställningar och projekt

Utbildningen ger dig en fördjupning inom konst- och designområdet. Du kommer att handledas i processen att kommunicera tankar och utveckla idéer. Vi använder en digital portfolio där hela processen redovisas. Du erbjuds dessutom en bred digital kompetens genom användningen av programvaror i Adobe; Illustrator, Sketch up och Photoshop. Du får också tillgång till Wacom ritplattor och 3D skrivare.

Efter din utbildning kommer du att ha mycket goda förutsättningar till att söka vidare med arbetsprover till olika förberedande konstnärliga utbildningar och konstnärliga högskolor. Du får också en grundläggande behörighet till högskola/universitet och möjlighet till flertalet särskilda behörigheter som kan krävas till olika högskoleutbildningar.

Under din utbildning hos oss gör vi regelbundet resor till större städers konsthallar och museum för att kunna ta del av den aktuella/pågående utvecklingen inom Konst & Designområdet.

För att få driva en riksrekryterande estetisk spetsutbildning krävs att man har ett samarbete med högskola/universitet. Vår samarbetspartner är HDK, Högskolan för konst och design i Göteborg. Samarbetet innebär att du genom studieresor och besök från HDK kommer vara väl förberedd till högre studier inom utbildningsområdet.

Förutom att söka på ditt meritvärde, kommer du under våren få göra ett färdighetsprov. Det innebär att du under en dag kommer få arbeta med en bilduppgift och en designutmaning. Du kommer även att genomföra en bildanalys av en konstbild och bli intervjuad kring dina tankar och intressen inom konst- och designområdet.

Vid frågor kontaktar du studie- och yrkesvägledare Ulla Mårtensson på tel.nr. 036-105410 eller via epost ulla.martensson@jonkoping.se

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet 2023. Excel, 43.2 kB.Rundtur i bildsalarna:

Dans

Elever som dansar


På Per Brahegymnasiet har vi en bred och kvalitativ dansutbildning. Den förbereder dig för vidare studier inom dansområdet men du får också behörighet till högskola/universitet och möjlighet till flertalet särskilda behörigheter som kan krävas till olika utbildningar.

Genom dans utvecklar du bland annat rörelseförmåga, dansteknik, musikalitet och kreativitet. Vi har två danssalar som är anpassade för dansundervisning, med balettstänger, speglar och dansgolv. En del av undervisningen och framförallt produktionerna genomförs i Braheteatern som är en fullutrustad blackbox med 80 publikplatser, ridå, fonder, sidoskärmar, rekvisitaförråd och sminkloge. Alla i klassen kommer liksom du att vara dansintresserade vilket skapar en bra gemenskap.

Dansämnen

Grunden i utbildningen är jazz, modernt och balett. Du kommer även att få prova på street, bollywood, lindyhopp och afrikansk dans m.m. Under alla tre år kommer du att ha fem till sex danslektioner i veckan.

Du möter gästlärare

Varje termin får du möta en gästlärare i något av dansämnena. Vi har ett nära samarbete med Dansnät Sverige och kulturhuset Spira som erbjuder våra elever workshops med gästande dansare och koreografer som besöker regionen.

Du lär dig att samarbeta

I utbildningen läggs stor vikt vid att ge dig en bred bas där du får möjlighet att hitta ditt personliga dansuttryck och dina styrkor i dansen. Här får du möta olika arbetsmetoder; både traditionell dansundervisning och eget skapande. Individuellt och i grupp. Du tränar också din kreativitet i improvisation och scenframställan genom att du skapar egna koreografier och tillsammans med din klass arbetar fram olika sceniska projekt.

Du medverkar på scen och i olika produktioner

I de produktioner du kommer att vara en del av finns en progression från år ett till år tre. Under ditt första år får du verktyg för att kunna skapa enskilda dansnummer för att i år två skapa flera sådana utifrån ett tema som tillsammans bildar en dansföreställning. I år tre är du med och arbetar fram och genomför en slutproduktion. Genom den processen får du erfarenhet av hur en produktion går till i den professionella dansvärlden och du får en bra grund att stå på för fortsatta studier.

Vid frågor kontaktar du studie- och yrkesvägledare Ulla Mårtensson på tel.nr. 036-105410 eller via epost ulla.martensson@jonkoping.se

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet 2023. Excel, 43.2 kB.

Foto dansföreställningar Länk till annan webbplats.

Digital design


Är du intresserad av att fotografera, filma och arbeta med grafisk design? Vill du utveckla din kreativitet inom digitala medier? Då är medieinriktningen en utbildning som passar dig.

Tillsammans med erfarna lärare fördjupar du dina kunskaper inom kommunikation och digitala produktioner.

Du arbetar praktiskt med olika produktioner för dokumentära, konstnärliga och kommersiella sammanhang. Du kommer också att lära dig att arbeta i team med olika rollfunktioner där filmare, fotografer, redigerare, skribenter och ljudtekniker ingår.

Inriktningen media är högskoleförberedande och ger dig flera valmöjligheter i framtiden och en grund till vidare utbildningar inom såväl medieområdet som mot andra utbildningsområden.

Här ser du några exempel på ämnen som du kan möta i din utbildning:

Fotografisk bild

I ämnet får du möjlighet att utveckla kunskaper om olika typer av fotografiska bilder och användningsområden. Du får utveckla kunskaper om hur bilder kommunicerar i olika sammanhang och arbeta kreativt, idérikt och med ett personligt uttryck.

Film- och tv-produktion

Att lära sig producera dokumentär- och reklamfilmer, musikvideo och olika typer av tv-program är några exempel på vad som ingår i undervisningen. Du utvecklar här dina färdigheter att berätta med rörliga bilder från idé till färdig produktion.

Grafisk kommunikation

innebär att du utvecklar kunskaper som leder fram till grafiska produktioner som exempelvis logotyper, omslag, affischer och broschyrer. Du arbetar i en kreativ miljö där text och bild ska bilda en helhet. Du får lära dig grafiska arbetsflöden från idé till tryckt material eller webb.

Medieproduktion

Hur förstärker text, bild och ljud ett budskap? Exempelvis en reklamfilm som ska nå en viss målgrupp? Medieproduktion handlar om att film, foto och grafisk kommunikation ska synka och du får inta olika roller som fotograf, filmare och grafiker.

Digitalt skapande

I digitalt skapande kommunicerar du med digitala verktyg ur ett mer experimentellt perspektiv. Du får pröva olika typer av digitalt och analogt skapande i form av stillbild, rörlig bild och animation. Du får möjlighet att arbeta med kombinationer av konstnärliga uttryck med bild, rörelse och musik. I ämnet får du både konstnärliga och tekniska kunskaper med en bredd av olika programvaror inom Adobe CC.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet 2023. Excel, 43.2 kB.

Såhär jobbar vi på Digital design:

Musik


Musik är inriktningen för dig som vill utveckla din musikalitet och kreativitet. Du får en allsidig undervisning inom ensemble, kör, musikteori, musikproduktion och på ditt/dina instrument. Du kommer att möta en modern utbildningsmiljö och får möjlighet att uppträda inför publik på konserter och andra evenemang. På musikutbildningen arbetar kunniga och behöriga pedagoger med lång erfarenhet.

Inför år två väljer du en profil inom musikinriktningen som ger dig möjlighet till fördjupning inom ditt intresseområde.

Det finns tre spår att välja mellan:

Musik – för dig som vill få en så bred musikutbildning som möjligt

Musiker – för dig som vill specialisera dig på ditt instrument

Musikproduktion – för dig som vill fördjupa dig inom musikskapande och inspelningsteknik i studiomiljö

Oavsett profil får du grundläggande behörighet till högskola/universitet och möjlighet till flertalet särskilda behörigheter som kan krävas till olika högskoleutbildningar.

Här nedan följer exempel på kurser som du kan möta i din utbildning:

Ensemble med körsång
Du får spela och musicera på ditt huvudinstrument i olika genrer och i olika instrumentsättningar. Du får sjunga i en stor kör där klassisk och modern repertoar blandas. Du tränas i scennärvaro och i att framföra musik inför publik. Ämnet ger dig en bred plattform och god musikalisk erfarenhet.

Instrument eller sång
Vidareutveckla dig som instrumentalist eller inom sång. Lär dig att spela eller sjunga med personligt uttryck i olika genrer och stilar. Du arbetar med spel eller sång efter noter och på gehör. Valet är ditt vad gäller instrument. Du kan t.ex. välja sång, gitarr, flöjt, fiol, piano, trummor, trumpet eller bas.

Musikproduktion
Med hjälp av modern teknik lär du dig att digitalt och analogt spela in och redigera ljud och musik. Du får skapa och producera låtar och fördjupa dig i hur musikbranschen fungerar i praktiken. Du arbetar i någon av våra professionella inspelningsstudios eller i vår välutrustade musikdatorsal.

Gehörs- och musiklära
Lär dig grunderna i allmän musiklära som t.ex. notation, ackord och harmonisering. Ämnet tränar ditt gehör och hur det kan användas. Du utvecklar på djupet kunskaper i musikteori och din musikaliska helhetssyn vilket stärker ditt musikutövande på alla plan.

Arrangering och komposition

I den här kursen får du utlopp för din kreativa förmåga och möjlighet att ge uttryck för dina musikaliska idéer. Du lär dig arrangering av instrumental och vokal musik. Du får lära dig grunderna i att komponera och kommer också att använda modern teknik som digitala notskrivningsprogram etc.

Estetisk kommunikation

Här får du arbeta med olika estetiska uttrycksmedel och skapa en konstnärlig produktionsprocess från idé till färdig gestaltning. Du får vara med och sätta upp en musikshow på en av Jönköpings stora scener. Du lär dig hela processen i att instudera ensemblematerial för band, solister, orkester, kör och skapa ett konsertevent inför en större publik.

Följ nedan för att se ett antal olika slutprojekt från våra duktiga treor:

MOVIE MUSIC 2022 Länk till annan webbplats.

BRIT HITS 2021 Länk till annan webbplats.

ONE HIT WONDER 2020 Länk till annan webbplats.

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet 2023. Excel, 43.2 kB.

Riksrekryterande Scenkonst teater


Äntligen får vi introducera vår nya utbildning Scenkonst teater som startar läsåret 23/24.

Utbildningen kommer bara finnas på Per Brahegymnasiet, rymma 16 platser och ersätter den gamla teaterinriktningen. Grunden är densamma: Du får utveckla din kreativitet, fantasi och konstnärliga lust!

Skillnaden är att du i än högre utsträckning får utveckla och fördjupa dina konstnärliga kvaliteter inom teater som scenkonstområde. Fokus kommer vara scenframställning i möte med publik och du kommer ges möjlighet till goda kunskaper inom scenkonstnärligt arbete. Du kommer helt enkelt vara bättre förberedd för både studier och arbete inom scenkonsten. Din arbetsplats kommer förutom en lektionssal anpassad för teaterundervisning vara vår Braheteater, en fullutrustad blackbox med 80 publikplatser, ridå, fonder, sidoskärmar, rekvisitaförråd och sminkloge.

För att få driva en riksrekryterande estetisk spetsutbildning ska det finnas en nationell efterfrågan av de kunskaper utbildningen ger, att utbildningen och lärarna håller god kvalitet och att man har samarbete med en högskola eller ett universitet inom utbildningsområdet. Vi har behöriga och mycket kompetenta lärare där en doktorerar inom pedagogiskt arbete, en annan arbetar deltid som lärare på Sveriges enda teaterlärarprogram. Vi har scenmästare som arbetar med ljud och ljus på våra föreställningar och som kommer introducera dig i grunderna i både ljud- och ljussättning. Vår samarbetspartner är högskolan för scen och musik HSM. Samarbetet innebär bl.a. att du genom studieresor och besök från HSM kommer vara väl förberedd till högre studier inom utbildningsområdet. Du får också en grundläggande behörighet till högskola/universitet och möjlighet till flertalet särskilda behörigheter som kan krävas till olika högskoleutbildningar.

Förutom att söka på ditt meritvärde kommer du under våren få göra ett färdighetsprov som innefattar ett sceniskt prov. Du blir vidare bli intervjuad kring dina ambitioner inom scenkonstområdet och får beskriva din drivkraft att utveckla olika kreativa projekt.

Vid frågor kontaktar du studie- och yrkesvägledare Ulla Mårtensson på tel.nr.
036-105410 eller via epost ulla.martensson@jonkoping.se

Poängplan för dig som påbörjar Estetiska programmet 2023. Excel, 43.2 kB.

Ansökan

Du ansöker via kommunens ansökningswebb Länk till annan webbplats..

Riksrekryterande Konst och design
Inriktningens namn: Bild och formgivning (spetsutbildning)
Studievägskod: ESBIL0S

Dans
Inriktningens namn: Dans
Studievägskod: ESDAN

Digital Design
Inriktningens namn: Estetik och media
Studievägskod: ESEST

Musik
Inriktningens namn: Musik
Studievägskod: ESMUS

Riksrekryterande Scenkonst teater
Inriktningens namn: Scenkonst teater (spetsutbildning)
Studievägskod: ESTEA0S