Jönköpings kommun

PB på Chalmers

Den 7 mars deltog åtta glada elever från NA/IB i semifinalen i tävlingen ”Utställningen Unga Forskare”.

En tävling i forskning inom naturvetenskap och teknik där eleverna tävlar med sina gymnasiearbeten/extended essays om en plats i Sveriges forskningslandslag.

Efter en tuff gallring hade 240 av de 700 ansökande lagen tagits ut till en av semifinalerna. Av de 30 lag från Västsverige som ställde ut på Chalmers tekniska högskola i Göteborg var hela fem lag från PB. Vi var därmed den skola som fick med flest lag till semifinalen på Chalmers!

Efter en tidig avfärd i gryningen från skolan anlände vi till Chalmers i vackert vårväder för incheckning och iordningställande av lagens montrar. När invigningen av utställningen gått av stapeln var det mässa under förmiddagen där eleverna fick presentera sina arbeten för forskare i juryn. Forskarna som läst lagens arbeten var nyfikna och ställde frågor för att bedöma deltagarnas arbeten. På mässan presenterade lagen även för besökande lärare, olika organisationer och Chalmerstudenter. Efter en god lunch i kårrestaurangen på Chalmers var det dags för eftermiddagens offentliga mässa där besökande gymnasieelever fick inspireras till forskning inför deras kommande gymnasiearbeten.

Trötta efter att ha pratat länge för nyfikna människor så fick deltagarna efter mässan lyssna på två spännande föreläsningar från forskare på Chalmers och Göteborgs universitet. Den första föreläsningen från Chalmers handlade om hur man kan tillämpa forskning och modern teknik inom idrott. Den andra föreläsningen från Göteborgs universitet handlade om klimatförändringar i Arktis.

Efter föreläsningarna fick alla lag feedback på sina projekt och presentationer från forskarna i juryn. Dagen avslutades därefter med en prisutdelning där PB-eleverna fick jubla vid flera tillfällen. Av de åtta finalplatserna så tog två lag från PB varsin finalplats. De får därmed åka till finalen i Södertälje i april och tävla om platser i Sveriges forskningslandslag.

  • Hilda och Elinne i NA21A har under en exkursion till Fiskebäckskil i Bohuslän undersökt hur snabbt sandräkor ändrar färg efter bottensubstrat beroende på vattnets salthalt.
  • Maria i IB21 har undersökt hur biologisk mångfald inom blommor påverkas av betande djur. Hon har då visat att betande djur på ett område höjer den biologiska mångfalden.

Stort grattis till alla finalisterna!!

Dessutom fick Hedda och Rebecca i NA21B semifinalens kommunikationspris. En kategori där juryn bedömde muntlig presentation och monter. De åker nu på inbjudan av Universeum till Göteborg för att berätta om sin forskning kring en enorm klimatförändring som skedde för 700 miljoner år sedan som de studerat i Vätterbranternas bergarter. Forskning kring ”Snowball Earth” som skett i samarbete med Stockholms universitet.

Utöver dessa vinnande lag tog sig även följande lag från PB till semifinalen:

  • Andrea i NA21B presenterade sitt arbete där hon undersökt hur nätsnäckors vandringshastighet påverkas av havsvattnets temperatur
  • Elsa och Ella i NA21A berättade om hur de undersökt chilifrukters antibakteriella egenskaper, och då främst om styrkan på chilin spelar roll för om bakterier dör eller inte.

Efter en lång och intensiv, men otroligt rolig dag kom vi med mängder av nya intryck och erfarenheter på kvällen trötta tillbaka till PB.

Daniel Västlund

Lärare