Per Brahegymnasiets logotyp
Jönköpings kommuns logotype

Ryska

På Per Brahegymnasiet har du chansen att läsa ryska. PB är en av få gymnasieskolor i Sverige som erbjuder denna möjlighet.

Ryska talas av ca 150 miljoner människor och är ett av FN:s officiella språk. Stora delar av världens råvaruresurser finns i Ryssland och landet räknas som en av de främsta nya ekonomierna.

Ryssland har en lång och spännande historia och är berömt bl a för sin litteratur, konst och balett. Ryssland är näst intill vårt grannland, men kunskapen hos oss är ofta dålig om Ryssland och det finns många fördomar att göra sig av med.

Men är inte ryska jättesvårt?

Alfabetet är inte det samma som det vi använder, men man lär sig det på några veckor. Alla som är beredda att satsa kan lära sig ryska. Hela språket är annorlunda mot det som du tidigare lärt dig. En ny och spännande erfarenhet!

Har man någon nytta av att lära sig ryska då?

Rysslands kontakter med väst ökar hela tiden. Sverige behöver unga människor som kan ryska och har kunskaper om landet inom t ex utrikeshandel, turism, miljövård, sport och kultur. Många stora svenska företag är sedan länge etablerade i Ryssland. För t ex jurister, diplomater, tekniker och journalister kan kunskaper i ryska vara en avgörande merit, när man söker jobb i framtiden. Det är naturligtvis också roligt att kunna tala och förstå ryska och därmed ha en kunskap som ännu inte så många har i Sverige.

Följande kurser i ryska erbjuds:

Ryska 1, Ryska 2, Ryska 3

Adress: Residensgatan 7 | 553 16 Jönköping | Exp: 036-10 54 78 |

© Per Brahegymnasiet