Per Brahegymnasiets logotyp
Jönköpings kommuns logotype

Latin

Varför ska man läsa latin undrar du kanske och det är en klart befogad fråga, eftersom det inte längre talas.

Men, för 2000 år sedan var latin Europas gemensamma språk och det har givetvis satt sina spår i svenskan, engelskan, spanskan, franskan, italienskan och många andra språk. Du kommer snabbt att märka, hur latinet hjälper dig att se kopplingar mellan olika språk och underlätta dina studier i moderna språk. Du får också ett rikare ordförråd både i svenska och i engelska.

Latinets betydelse för vår västerländska kultur kan inte överskattas! Från att ha varit romarnas språk under antiken (cirka 500 f.Kr. – 500 e.Kr) blev det Västeuropas gemensamma kommunikationsspråk från medeltidens början och fram till 1800-talet. Latinet användes framför allt inom kyrkan, diplomatin och vetenskapen och ger oss därför nyckeln till förståelse av Europas gemensamma historia, kultur och idéer.

Du som läser på humanistiska programmet läser latin 1 i åk 2 och latin 2 i åk 3. På övriga program kan du välja latin 1 som individuellt val i åk 2.

Vad innehåller ämnet Latin – språk och kultur?

Texter översätts från latin till svenska. Vi får därmed insyn i romarnas syn på livet, döden och kärleken, som vi sedan kan jämföra med våra föreställningar idag. Särskilt intressant är det att titta på hur tv-serier och filmer som Rome och Gladiator framställer romarna.

I samband med textläsningen lär vi in den grammatik som behövs för att förstå texterna. Du kommer att märka, att latin nästan är som att lägga pussel, så viss grammatikkunskap krävs.

Språkkunskap är en viktig del av ämnet. Du kommer att förstå svåra ord i svenskan och engelskan bättre, och även få kunskap om ordens historia. Visste du t.ex. att ordet humor ursprungligen betydde ”vätska” och att det engelska ordet sincere betydde ”utan vax”? Dessutom är många företags- och varunamn latinska, till exempel Vero Moda, Adlibris, Felix och Nivea.

Kulturhistoria och mytologi ägnar vi oss också åt. Många av de antika gudarna har avbildats i konsten och latinska författare har inspirerat Shakespeare, Dante, Molière och många till. Latinstudiet ger dig därför en god allmänbildning.

Sist men inte minst får du lära dig en mängd latinska citat och sentenserCarpe diem, in vino veritas och veni, vidi, vici kan du kanske redan? På latinlektionerna får du lära dig många fler!

Ta chansen att läsa latin på Per Brahegymnasiet! Det är den enda skolan i Jönköping som erbjuder latin.

Adress: Residensgatan 7 | 553 16 Jönköping | Exp: 036-10 54 78 |

© Per Brahegymnasiet