Franska

Få länder har så mycket att erbjuda som Frankrike, men nyckeln till dess olika tillgångar är ändå språket.

Den svensk-franska vänskapen har medeltida anor. Litteratur, konst, musik och arkitektur, t.ex. gotiken, ingår i ett gemensamt kulturarv. Fransk kultur och franskt språk har alltsedan 1700-talet haft ett stort inflytande i Sverige och på vårt eget språk.

Det är visserligen en utmaning att försöka få det franska språket att fungera till vardags, men vi på PB arbetar hårt för att eleverna ska få hjälp att komma så långt som möjligt och få sitt intresse och sin nyfikenhet tillfredställd. Frankrike har avancerad teknik som t ex Airbus, TGV (höghastighetståg), Ariane (satellitutvecklingsprogram), konst, litteratur, mode, uråldriga parfym-, matlagnings- och vinodlartraditioner, vilket gör landet till ett av världens mest besökta länder.

Där franskan används är den mycket viktig. Det är det femte största språket i världen och talas av 274 miljoner. Franska är det 2:a språket som läses i skolan i världen och finns på alla kontinenter. Både FN och EU har franska som ett av sina officiella språk. Sverige behöver också mer franskkunniga personer i framtiden för att spela en för oss positiv roll inom handel, forskning och teknik. Välkomna till franskstudier på PB!

Följande kurser i franska erbjuds:

Franska 1, Franska 2,·Franska 3, ·Franska 4, ·Franska 5, Franska 6, Franska 7

Utbyte

Eleverna som läser franska har möjlighet att delta i ett utbyte där man tillbringar en vecka i värdfamilj.